mesna

Uvode linije za proizvodnju halal hrane za Bliski i Daleki istok

mesna (1)
presnimila Lj. Risek
09.08.2012.
u 11:59

Viška je 50 radnika, neki imaju uvjete za mirovinu, a većina će završiti na burzi. Direktor N. Stoić kaže da će ih dobar dio ponovno zaposliti nakon montaže novih linija

 Izbjegnut je najcrnji scenarij o kojemu se posljednjih mjeseci u ivanečkome kraju naveliko špekuliralo, a to je ključ u bravu Industrije mesa Ivanec (IMI), poznatog prehrambenog brenda ovoga područja. Premda nam podatak nije službeno potvrđen, iz provjerenih izvora doznali smo da je bivše poslovodstvo tvrtku prezadužilo (dug se popeo na više od 20 milijuna kuna), što je u kombinaciji s problemima u naplati potraživanja i u maloprodajnoj mreži te s nesnalaženjem u novim uvjetima na tržištu, zaprijetilo slomom tvrtke sa 150 zaposlenih. Spas je potražen u akviziciji. Poljoprivredno poduzeće Ivanec, donedavni većinski vlasnik IMI-ja, svoj je udio prodalo zagrebačkoj tvrtki Mini Major, nepoznatoj široj javnosti. Ona je na njeno čelo postavila iskusnog operativca Nedu Stoića, koji je u Gavriloviću, kako sam kaže, „kuhan i pečen“ na rukovodećim mjestima, među njima i izvršnog direktora petrinjskog prehrambenog diva. Promjene u IMI uslijedile su odmah.

- Dosad je samo 2 posto ukupne proizvodnje IMI išlo u izvoz i to svježe juneće polovice (baby beef) u Italiju. Vrlo brzo izvoz ćemo povećati na 60 posto i to plasmanom novog proizvodnog asortimana u Bjelorusiju, Kazahstan, Gruziju, Azerbajdžan, Tursku i u zemlje Dalekog istoka. Tamošnja tržišta smo već osigurali, a za njih ćemo proizvoditi halal hranu, odnosno, proizvode bez svinjskog mesa, koji obuhvaćaju strogo propisan cijeli postupak proizvodnje, od načina prehrane stoke na farmama, klanja, obrade i skladištenja – otkriva Stoić. U tom cilju u tvornici je već ugašena linija klanja svinja, a nakon rekonstrukcije prostora i usklađivanja s međunarodnim normama i direktivama, u njoj će se montirati nova proizvodna tehnologija.

- Ulaganje je teško između 4 i 5 milijuna eura, a ono obuhvaća i rekonstrukciju linije za klanje junadi, koju ćemo zadržati ne samo zato što je profitabilna, već i zbog nove proizvodne orijentacije koja zahtijeva povećanje povećanja kapaciteta klanja junadi i teladi – ističe Stoić. Postavljanje posrnule tvrtke na noge ne ide bez problema. Osim razgovora s bankama o reprogramiranju dugova, najbolniji je višak od 50 radnika.

-  Neki imaju uvjete za mirovinu, a većina će završiti na Zavodu za zapošljavanje. Radimo strogo po programu zbrinjavanja viška radnika, surađujemo sa sindikatom. Sa svakim sam i osobno razgovarao, to više što dobar dio otpuštenih radnika kanim ponovno zaposliti nakon montaže novih postrojenja, a to će biti oko Nove godine. Vjerujem također da će od novog proizvodnog ciklusa IMI-ja koristi neizravno imati i mnoga ovdašnja kućanstva. U ovoj fazi to je još poslovna tajna, pa ne mogu o tome šire govoriti – kaže Stoić.

    Ističe da novo poslovodstvo IMI kani u proizvodnji dosegnuti sam vrh, i to ne europske, već svjetske tehnologije i kvalitete. Stoga zaposlene već upućuju na obuku i usavršavanje u inozemstvo. U proizvodnji će, tvrdi, zadržati 15 do 20 najkvalitetnijih trajnih proizvoda koje je teže proizvesti (buđola, kulen, panceta, srijemska…), a napušta se proizvodnja posebne salame, hrenovki i sl.

- Iskustva nam govore da naši proizvodi, za razliku od inozemnih, imaju okus i miris i zato treba težiti da Hrvatska u tom pogledu postane butik za proizvode od mesa prirodno uzgojene stoke. Stoga se svi hrvatski proizvođači moraju ujediniti u nastojanju da dobiju dozvolu za izvoz trajnih salama u EU, jer sada izvoznu dozvolu nema nijedan! A što se poznatog ivanečkog jegera tiče, on je ovdašnji brend, prava primadona! Naravno da ćemo ga zadržati, kilometre jegera rastezat ćemo i ubuduće, ali ne samo u Ivancu – poručio je N. Stoić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije